(5) Болката отпуска нашето вкопчване в този живот

Из ”10 причини да вярваме в Бог, който допуска страданието” - RBC Ministries

С течение на времето, нашата работа и нашето мнение се търсят по-малко и по-малко. Телата ни стават все по-непригодни за работа. Постепенно ​​се поддават на неизбежното остаряване. Ставите се втвърдяват и болят. Очите отслабват. Храносмилането се забавя. Спането става трудно. Проблемите стават по-големи и по-големи, докато възможностите ни намаляват. И все пак, ако смъртта не е краят, а прага на ново начало, тогава тежестта на старостта е също и благословение. Всяка нова болка прави този свят по-малко желан, а следващия живот по-привлекателен. По свой начин, болката проправя пътя за едно благодатно отпътуване (Еклесиаст 12:1-14).

И помни Създателя си в дните на младостта си, преди да дойдат дните на злото и те стигнат годините, когато ще кажеш: Нямам наслада от тях; преди да се помрачи слънцето и светлината, луната и звездите и да се върнат облаците след дъжда;
...
и се върне пръстта в земята, както е била, и духът се върне при Бога, Който го е дал. Суета на суетите, казва проповедникът, всичко е суета.
....
Нека чуем края на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека. Защото относно всяко скрито нещо Бог ще докара на съд всяко дело, било то добро или зло. (Еклесиаст 12:1,2,7,8,13,14)