(3) Страданието разкрива какво има в нашите сърца

Из ”10 причини да вярваме в Бог, който допуска страданието” - RBC Ministries

Страданието често идва от ръката на другите. Но то има способността да показва това, което е в нашите собствени сърца. Склонността ни да показваме любов, милост, гняв, завист, и гордост може да се таи дълбоко в нас, докато не бъде събудена от обстоятелствата. Силните и слабите страни на сърцето, се показват, не когато всичко върви според нашите очаквания, а когато пламъците на страданието и изкушението изпитват издръжливостта на нашия характер. Както златото и среброто се пречистват чрез огън, и както въглищата се нуждаят от време и налягане за да се превърнат в диамант, така сърцето на човека се разкрива и усъвършенства от устояване на натиска и топлината на времето и обстоятелствата. Силата на характера се показва, не когато всичко е наред с нашия свят, но в присъствието на човешката болка и страдание. (Йов 42:1-17; Римляни 5:3-5; Яков 1:2-5; 1 Петрово 1:6-9)


И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта - изпитана правда, а изпитаната правда - надежда. А надеждата не посрамва, защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения ни Свят Дух. (Римляни 5:3-5)

Смятайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитания, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цялостни, без никакъв недостатък. Но ако на някого от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро, без да укорява, и ще му бъде дадена. (Яков 1:2-5)
  
В което се радвате, ако и за малко време да скърбите сега (ако е необходимо) в разни изпитания, с цел: изпитването на вашата вяра, което е по-скъпоценно от златото, което гине, но пак се изпитва чрез огън - да излезе за хвала и слава, и почест, когато се яви Исус Христос; Когото обичате, без да сте Го видели; в Когото, като вярвате, без сега да Го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост, като получавате следствието на вярата си - спасението на душите си. (1 Петрово 1:6-9)